Helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsment pályázat elemzése a Fonyódi Turisztikai Egyesület pályázatán keresztül - Kelemen Anita (2016)
Kutatásom tárgyának a Helyi és térségi Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) pá-lyázatok vizsgálatát választottam, azon belül is a Fonyódi Turisztikai Egyesület (FTE) által benyújtott és megvalósított projektet. A témaválasztás ötlete, oly módon merült fel bennem, miszerint a mai gyorsan fejlő-dő világban egyre nagyobb szerepet kap a turizmus. Az ország egyik legdinamikusabban fejlődő iparága, amelyhez szorosan kapcsolódik a szóban forgó TDM rendszer kialakítása. Továbbá mivel lakóhelyem révén a balatoni turizmus közvetlen hatással volt és van rám, mindvégig érdekelt ennek a térségnek az idegenforgalma, valamint annak fejlesztési lehe-tőségei. Mindemellett a szakmai gyakorlatom helyszínéül szolgáló FTE is az iménti szerve-zetek regisztrált tagja, ami szintén ösztönző hatással volt rám a döntés során. Tanulmányozásom célja a helyi TDM-ekre fókuszálva a szóban forgó pályázatok Magyarországon történő megvalósulásának, illetve eredményességének vizsgálata. A jelen-legi TDM rendszer összehasonlítása az elérni kívánt rendszerrel. Mindezt a Fonyódi Turisz-tikai Egyesület közelmúltban lezárult pályázatára fókuszálva teszem meg. Dolgozatomat elméleti áttekintéssel kezdem, melyben betekintést nyújtok a FTE-be, valamint a Turisztikai Desztinációs Menedzsmenthez kapcsolódó fontosabb tudnivalókba. A továbbiakban a FTE TDM projektjének példáján keresztül vizsgálom meg, hogyan is va-lósul meg egy ilyen projekt. Célom, annak figyelemmel kísérése, hogyan jött létre a fejlesz-tés. Bemutatom a véghezvitt projekttevékenységeket, a különböző tervezési szakaszok főbb tételeit, a célkitűzéseket, majd megvizsgálom, hogy azok sikeresen megvalósultak-e, illetve milyen eredmények várhatóak a továbbiakban, és mik a felmerülő problémák. A kutatás során számos módszert alkalmaztam. Az elméleti háttér minél alaposabb megismerése érdekében az adott témában írt szakirodalmakra, tanulmányokra támaszkod-tam. Ezeken felül a releváns internetes források is jelentős segítséget nyújtottak annak ér-dekében, hogy széleskörű szemléletmódot alkalmazva hatékonyabb tanulmányozást való-síthassak meg. A továbbiakban empirikus vizsgálatokra alapozva vontam le a következteté-seket, illetve a Központi Statisztikai Hivatal forrásait is igénybe vettem. Az interjúk kitöl-tetése során igyekeztem minél több a témában érintett személyt elérni, hogy minél konzek-vensebb következtetéseket tudjak levonni. A válaszadók között szerepel egy pályázatíró, a FTE egyik munkatársa, öt helyi- és egy térségi TDM munkavállalója, illetve egy olyan tu-risztikai iroda foglalkoztatottja, amely nem tagja a szóban forgó rendszernek. Ezek a szer-vezetek település szerint Balatonkenesén, Kecskeméten, Kehidakustányon, Keszthelyen, Székesfehérváron, Visegrádon, illetve Fonyódon találhatóak meg.