A Bakonyerdő Zrt. tevékenységének gazdasági elemzése 2008-2015. - Gosztola Júlia (2016)
A szakdolgozat alaptörekvése a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. gazdasági tevékenységének hosszabb távú, nyolc évet felölelő, vizsgálata. Az éves beszámolók, üzleti jelentések, tervek elkészítésénél az eredményeket rendszerint csak az előző év eredményeivel vetik össze. Úgy gondolom időnként célszerű több év adatait összegyűjteni, hiszen hosszabb időtávot vizsgálva fontos megállapításokat tehetünk. Milyen irányba halad a vállalat? Jó-e az az irány? Mi a cég erőssége vagy gyenge pontja, amire a jövőben érdemes jobban odafigyelni. Az elemzés mutatók használatával történik. A vizsgálatok alapjául a cég belső dokumentációi szolgálnak: főkönyvi kivonatok, ágazati lapok, beszámolók és üzleti jelentések. A változások évről évre történő szemléletes bemutatásához az adatokból előbb táblázatokat, majd a táblázatokból diagramokat szerkesztek, végül kielemzem a diagramokon látottakat. A vizsgálatok rámutatnak arra, milyen külső és belső tényezők befolyásolják a társaság működését, azok mekkora veszélyt jelentenek egy-egy ágazatra vagy a cég egészére nézve. Végül a Bakonyerdő Zrt. adottságait figyelembe véve javaslatokat teszek arra vonatkozóan, mely területek igényelnek nagyobb odafigyelést a jövőben. A nagyobb volumenű termelés magasabb készletszintet igényel, a likviditási problémák elkerülése érdekében tanácsos ezt folyamatosan szemmel tartani. Az elemzett ágazatok egymásra épülnek, hatnak egymásra, de a közöttük lévő kapcsolatok helyenként kiaknázatlanok. Itt az elsődleges és a másodlagos faipar gondolok, mindkét gyár hatékonyságát növelné, ha a fűrészüzem a jövőben nagyobb mértékben szolgálná ki a parkettagyárat.