Proxy alapú MySQL klaszter készítése - Horváth Gábor (2016)
Szakdolgozatom címe: „Proxy alapú MySQL klaszter létrehozása. A feladat megoldás során virtuális tesztkörnyezetben létrehoztam négy munkaállomást, melyekre Linux disztribúciókat telepítettem. Három szerver szolgált adatbázis szerverként, a negyedik gép pedig a proxy szerver szerepét töltötte be. Munkám során először az adatbázis szervereket konfiguráltam. Első lépésként a szükséges szoftvercsomagokat telepítettem a gépekre, majd láttam neki a finomhangolásnak. Célom az adatbázis replikáció megteremtése volt, oly módon, hogy az elsődleges adatbázisban történt módosítások a szinkronizáció hatására a másodlagos kiszolgálókon is látható legyen. Ennek érdekében egy új adatbázis felhasználót kellett létrehozni, majd a megfelelő jogokkal felruházni. A Slave gépek IP címét engedélyezni kellett a Master kiszolgálón. A konfigurációs adatok egyesítése után elindítottam mind három szerveren a szolgáltatásokat. Az adatbázis replikáció megvalósult a három gép között. Feladatom második része a proxy szerver konfigurálásáról szólt. Első lépésként itt is letöltöttem és telepítettem a megfelelő szoftvereket. A konfiguráció során meg kellett határozni az egyes szerverek IP címét. A beállításoknál megadtam, hogy melyik szerver tud írni és olvasni is az adatbázisban illetve, hogy melyek tudnak csak olvasási kéréseket kiszolgálni. A forgalomirányításért felelő szkript módosítása után elindítottam a proxy szolgáltatást. Ez után következet a teszt rész. Az elkészített klasztert egy adatbáziskezelő kliens segítségével próbáltam ki. Az adatbázis replikáció helyes működése már a kliens programban is látható volt. A proxy szerver megfelelő üzemelését pedig a naplófájlok tartalmából tudtam leszűrni. A feladat megoldása után elmondhatom, hogy a félév elején kitűzött célt sikeresen elértem, virtuális környezetben telepítettem és konfiguráltam egy proxy alapú MySQL klasztert.