A minőségügy fejlődése az egészségügyben A vérellátás minőségügyi fejlődése, középpontban a donorkivizsgálás az Országos Vérellátó Szolgálatnál - Hovanyecz Zsuzsanna (2015)
Az egészségügy speciális területe a vérellátás. Magyarországon a donorok kivizsgálása donor kérdőív kitöltésével kezdődik. Dolgozatomban azt kívánom igazolni, hogy: • hogy a mintában a férfiak aránya magasabb, mint a nőké, • hogy a thrombocyta-aggregációt gátló szereket a férfiak nagyobb arányban szedik, • hogy a levett vérmintákból utólag a kivizsgálás során vizsgálatra alkalmatlanság miatt kiszűrt egyes minták, százalékos megoszlási aránya nem haladja meg a 0.1 és 1.0% közötti értéket. Hipotéziseim alátámasztására különböző számításokat végeztem. Megvizsgáltam a véradók számának alakulását Magyarországon 2005-2014 között. A donorkérdőív adatainak felhasználásával a vizsgált mintánkból megállapítható, hogy hányan lettek alkalmasak donornak és mennyien nem. Vizsgáltam, mit jelent az átmeneti kizárás és a végleges kizárás, és hogyan alakult ezek megoszlása. Számításokat végeztem azzal kapcsolatban, hogy az alkalmasnak talált donoroktól levett vérek mennyi bevételt jelentenek. Számoltam thrombocyta-aggregációt gátló szerek szedése miatti anyagi veszteséget is. Meghatároztam az egy hónap alatt levett vérminták megoszlását régiók szerint. Elemeztem az egyes minta minőségi problémája miatt kizárt donorok mintáit. Felmérésemből megállapítható, hogy a felelősségteljes kiszűrés következtében a laboratóriumban kivizsgált minták között elenyésző a problémás minta. Véleményem szerint a kérdőív eredményes módszer, jól alkalmazható előszűrésre. A statisztika azt mutatja, hogy az olyan betegségek, mint allergia, műtéti beavatkozások, magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, vérátömlesztés, gyógyszerszedés (szteroidok) stb. jól kiszűrhető a kérdések alapján. A kérdések széles skálán mozognak és próbálnak minél több információt gyűjteni a véradásra jelentkezőtől. Az pedig, hogy kevés a további vizsgálatoknál a problémás minták száma, bizonyítja a kérdőív és az orvosi vizsgálat hatékonyságát, csökkenti a további vizsgálatok anyagi költségeit. Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy magas a felhasználhatósági arány a donorvérek között, ami az Országos Vérellátó Szolgálatnak komoly bevételt jelent, mert a vért igénylő intézmények a vérkészítmény után pénzt fizetnek.