Megbízható adatelemzést garantáló általános adatelőkészítő folyamatok létrehozása rApache környezetben - Horváth Ernő (2016)
Az egyes adatbányászati és statisztikai eredményeket nagy mértékben befolyásolja az, ha az elemzések bemeneteként szolgáló adatok nem jó minőségűek. A szakdolgozatomban egy olyan R, rApache alapú webes környezetet alakítottam ki, amely lehetővé teszi általános adatelőkészítő folyamatok elvégzését, mint az adattisztítás, az adatredukció és adattér transzformáció. Különböző adattisztítási technikákat valósítottam meg hiányos, zajos és kiugró adatok szűrésére, kezelésére. Adattranszformációs technikákként a weboldal normalizációs és aggregációs eljárásokat biztosít. Illetve adatredukciós módszerekként megvalósítottam az egyszerű mintavételezési technikát és a főkomponens analízist. Az egyes adatelőkészítő folyamatok kialakításánál törekedtem az általánosság elvének betartására, azaz hogy ne csak egy konkrét adatbázison vagy CSV fájlon lehessen használni a megoldásokat, hanem könnyen átültethető legyen más adatbázisokra és más tartalmú CSV fájlokra is, gyakorlatilag módosítás nélkül. Olyan weboldalt hoztam létre, amelyet a későbbiekben könnyen lehet majd bővíteni egyéb adatelőkészítő folyamatokkal is.