Veszélyes áruk szállítása a Linde Gáz Magyarország Zrt-nél - Szabó Anett Éva (2016)
Szakdolgozatomban a Linde Gáz Magyarország Zrt. rendszerét vizsgálva szeretnék választ találni arra, hogy a Linde Gáz Magyarország Zrt milyen módon és arányban szállít közúton és vasúton veszélyes anyagot. Milyen intézkedéseket és infrastrukturális beruházásokat kellene létrehozni, hogy a vasúti áruszállítás gyorsabb, hatékonyabb, versenyképesebb legyen. Az első fejezetben bemutatom a Linde-csoportot, kiemelten a Linde Gáz Magyarország Zrt. történetét, telephelyeit. Áttekintem az általuk értékesített termékeket, gázokat, azok értékesítési formáit. Ezt követően meghatározom a veszélyes áru fogalmát, összefoglalom a jellemző tulajdonságait. Ismertetem a veszélyes áruszállításhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, nemzetközi előírásokat, az ADR-t és a RID-et. Áttekintem a veszélyes anyagokat szállító járműveken kötelezően elhelyezett jelöléseket, melyet az ADR és a RID szabályoz. Részletesen tárgyalom a narancssárga tábla és a veszélyességi bárcák kötelező tartalmi elemeit. Ezt követően kitérek a veszélyes áruk szállításához szükséges okmányokra. A következő fejezetben ismertetem a szén-dioxid tulajdonságait és általános felhasználási helyeit. Bemutatom a cseppfolyós szén-dioxid logisztikai gyakorlatát a Linde Gáz Magyarország Zrt.-nél. A természetben előforduló szén-dioxidot a vállalat kitermeli, majd tartályokban raktározza. Ezt követően különböző szállítási módokat felhasználva zajlik az elosztása, amiket a disztribútor központokban lévő tartályokon keresztül valósít meg. Ezekből a tartályokból történik meg a megrendelők kiszolgálása. Napjainkban a fogyasztói elvárások jelentős szerepet töltenek be a világban. A vásárlók a lehető legrövidebb idő alatt szeretnének hozzájutni a megrendelt termékhez. Ez a vállalatokat arra kényszeríti, hogy a piaci versenyképességük megőrzése érdekében folyamatosan felülvizsgálják a logisztikai tevékenységüket, hogy a költségeket és az eljuttatási időt minimalizálni tudják. Ezen tényezőket vizsgáltam a dolgozatom utolsó fejezetében, amikor is a vasúti és a közúti szállítási módok költség- és idő-tényezőinek, környezetszennyező hatásának és biztonságosságának összehasonlítását végeztem el gyakorlati példákkal illusztrálva.