A motiváció szerepe a munkavállalói lojalitás megteremtésében - Mucsi Attila Józsefné (2016)
Jelen diplomamunkában részletesebben a belső motivációs eszközök és a szervezeti hűség kapcsolatát vizsgáltam a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóságon dolgozó 32 munkatárs kérdőíves megkérdezése révén. Megállapítottam, hogy a férfi szakértők elégedettebbek, mint a női szakértő kollegáik, illetve hogy a korral (tapasztalattal nem) csökken az elégedettség. A hűséget és elégedettséget célzó belső motiváció eszközök hatékonyabbak, mint a kizárólag hűséget javító motivációs eszközök. A szakértőket négy csoportba soroltam az értékeléseik mentén: pozitívak, kritikusok, semlegesek és negatívak. A legkönnyebben az objektív kritikusokat lehet motiválni, míg a semlegesek a legkevésbé motiválhatóak. A leghűségesebbek a kritikus objektívek voltak, míg a legalacsonyabb hűségfaktorral a negatívak rendelkeztek. A motivációs elméletek alapján a szakértők különböző elégedettségi szinten állnak, azonban számos közös, magas valenciájú belső motiváló tényezőt sikerült felszínre hozni. A szakértők elkötelezettsége, karrierfejlődés iránti vágya kimagasló, míg a valahova tartozás érzése és a motivációs eszközök vélt hatékonysága átlag alatti. A szervezeti hűség motivációs eszközökön keresztüli növelése érdekében világos szervezeti jövőképet kell kialakítani, transzparens erőforrás elosztási rendszert kell létrehozni, minőségalapú, igazságos teljesítményértékelő és a szaktudást megbecsülő rendszert kell bevezetni, világosan definiált munkaköröket és a karrierfejlődést támogató képzési programokat kell kialakítani, illetve a szervezetnek biztosítania kell a munkavállalóit a felől, hogy számíthatnak a szervezetre.