A vezetői attitűdfejlesztés jelentősége a mikro- és kisvállalkozások eredményességében - Törökné Binger Rita (2016)
Diplomadolgozatom témájaként azért választottam a vezetői attitűdfejlesztés jelentőségét, hogy olyan ismeretekre tegyek szert, amely a későbbiek során mélyebb, átfogóbb ismeretek birtokába jutását segítse, ez által támogatva a mikro- és kisvállalkozások ügyvezetőinek munkáját. Törekedtem arra, hogy a képzés során elsajátított tananyag felhasználásával, szak-irodalom segítségével és Dr. Kópházi Andrea Tanárnő útmutatásával feltérképezzem az attitűd megjelenését a mikro- és kisvállalkozások vezetőinek munkájában. Diplomadolgozatom három fő részből áll, mely az elmélet, gyakorlat és vizsgálat. Az elmélet tartalmazza a vezetési tevékenység ismertetését, ezen belül a hatékony vezetést befolyásoló tényezők bemutatását, külön kiemelve az attitűd megjelenését, méré-sét szakirodalmak alapján. Ezen ismeretek szolgálták a vizsgálat alapját. A gyakorlati rész a mikro-és kisvállalkozások bemutatását, vezető szerepének jelen-tőségét, valamint az elemzett vezetők vállalkozásainak, eredményesség szerinti besorolását tartalmazza. A vállalkozásokat a jövedelmezőségi helyzet vizsgálatával, évenkénti mérlegfőösszeg, ár-bevétel és statisztikai létszám alakulásának elemzésével, kettő csoportba soroltam, mely a nyereségesen, illetve veszteségesen működő vállalkozásokat jelentette. A felfelé ívelő és hanyatló vállalkozok csoportja lehetővé tette a vezetői attitűd összehasonlítását. A harmadik fejezetben a vizsgálat négy felmérést tartalmazott, mely a kérdőív, Likert – skála, Osgood – skála és X – Y elmélet. A felméréseket elektronikus formában juttattam el 40 ügyvezetőnek, kik a tulajdonosi szerepkört is betöltik a vállalkozásaikban. A vizsgálatok alapján értékeltem az attitűd megjelenését, nyereséges, illetve veszteséges vállalkozások esetében. Eredményét diagramok, táblázatok segítségével szemléltettem. A vizsgálat rávilágított arra, hogy a nyereséges vállalkozások vezetői magasabb ér-tékeket értek el, mint a veszteséges vállalkozások vezetői, ami azt jelenti, hogy az elméleti alapokra épült súlyozott pontozás eredményeként hatékonyabb vezetőknek minősültek. Dolgozatomban javaslatokat fogalmaztam meg az attitűdfejlesztéséről, gyakorlati példák segítségével, melyek alkalmazásával a vezetői attitűdben pozitív változás követke-zik be, így a vállalkozások eredményesebb gazdálkodást érhetnek el.