Social média trendjeinek bemutatása a szállodaiparban a Hotel Sopron szálloda online marketing stratégiáján keresztül - Papp Mónika (2016)
Napjainkban a közösségi oldalak folyamatosan változó, frissülő, bővülő lehetőségeket nyújtanak egy marketing szakember számára. Fontos ismernünk a lehetséges opciókat, ki-használni az adott oldal nyújtotta lehetőségeket és figyelemmel kísérni a változásokat. Az egyének használják a közösségi médiát, de az üzleti vállalkozások nem. Egy friss tanul-mány szerint a vállalkozások 94%-a nem használja ezeket az eszközöket. Ehhez kapcsoló-dóan egy másik tanulmány azt mutatja, hogy ezek a vállalatok nem lehetnek olyan ver-senyképesek a piacon azokhoz képest, akik élnek a szociális média adta lehetőséggel. A szállodaipar túlkínálatában az egyik opciónk a harcra a közösségi média oldalak. Kutatása-im igazolták, hogy míg a vendéglátóhelyek mindegyike jelen van Facebookon, és emellett egy-esetleg két kiegészítő oldalon, a jelenlét kimerül organikus, ingyenes posztok haszná-latával. A fizetett hirdetések egyelőre nem hódítottak teret maguknak közöttük, aki azon-ban elsajátítja ennek eredményes használatát, biztosan kiemelkedik majd versenytársai kö-zül. Szállodáknál kiemelten fontos ezen oldalak használata, a desztináció kiválasztásánál bizonyítottan a közösségi oldalak játsszák a fő szerepet. Ezáltal a hotel, apartman a saját településének marketingesévé is válik, ezért ajánlott a speciális ajánlatok helyett a környék lehetőségeinek, programjainak ismertetése, szemléltetése. A közösségi oldalakon közölt tartalom nem lehet pár perc döntésének eredménye. Minden általunk megosztott hírnek, eseménynek célközönségünk érdeklődési körét kell szolgálnia, értékes tartalomnak kell lennie számukra. Amennyiben eltérünk ettől, követő-ink száma biztosan lecsökken, eléréseink számadatai elmaradnak. Nem lehet hasznos tar-talom egy direkt csomagajánlat, egy közvetlen értékesítési szándék, a közösségi oldalakon szórakoztatnunk kell rajongóinkat. A cél a figyelem felkeltése, a hűség kialakítása, a már-kaismertség növelése. Ezzel igazolható a dolgozatban vizsgált hipotézisem, miszerint a közösségi média oldalak nem értékesítés ösztönzésben, hanem image építésben lehetnek segítségünkre. Természetesen közvetett szerepük van az értékesítésben is, hiszen a márka-ismertség növekedésével megnövekszik értékesítéseink száma és bevételünk is, de a köz-vetlen szerepe nem az eladás. A fenti gondolat tisztázásával már elindulhatunk egy pozitív úton a social média vi-lágában, ahol a rendszerességet és a szórakoztató tartalmat kell folyamatosan szemünk előtt tartanunk. A különböző specializált oldalak pl. videó megosztó, képszerkesztő és megosztó, véleménynyilvánító portálok… egyedi tulajdonságai alapján más-más hasznos tipp és eszköz használható a még eredményesebb jelenléthez, melyet dolgozatom részlete-sen bemutat.