A Szív-és érrendszeri betegek 21. század szintű ellátása Bács-Kiskun Megyében - Kovács Viktorné (2016)
A SZÍV-ÉS ÉRRENDSZERI BETEGK 21. SZÁZAD-SZINTŰ ELLÁTÁSA BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 21st century-like treatment provided to heart and vascular disease patients in Bács Kiskun County A dolgozat célja a Bács-Kiskun Megyében induló Intervenciós Központ kialakulásához és működési feltételeihez szükséges háttérbiztosítás, az orvos és ápolás szakmai munkafo-lyamat, felelősség és kompetencia határok összehangolásának bemutatása, az indulástól a nemzetközi elismertségi szintig. Módszere kérdőíves felmérés alapján, a működésben részt vevő szakdolgozói válaszok prospektív vizsgálata és elemzése. A dolgozat az elmúlt öt éves működés tapasztalatait, indulási nehézségeit taglalja, a minimum feltétel kötelezettség rendszerének tükrében, az egészségügyi ágazat humán-erőforrás válság, kórházunkra is jellemző begyűrűzésében. Bemutatja a működési minimum feltétel biztosításában, az orvosi és ápolási szakma összehangolásához szükséges felelősség és kompetencia határok elkülönítésének nehézsé-geit, betarthatóságának buktatóit, továbbá a megnövekedett beteg elvárások a diagnoszti-kai, és terápiás beavatkozások hatékonyságára, az ápolói felügyelet emelt szintű teljesíté-sére gyakorolt hatását. Az ehhez szükséges ápolási feladatok tömör rendszerbe foglalását, a munkafolyamat átszervezésére irányuló kísérleteket. A működési cél eléréséhez, a csúcs-technológiai lehetőségek tudományos alkalmazásának kiterjesztését nemcsak a saját szak-területre, hanem az érrendszerrel foglalkozó társszakmákra is. Mindezzel lehetőséget biz-tosítva a szív-és érrendszeri betegek mortalitási arányának csökkenésére, esélyt adva a mi-nőségi gyógyulásra egy olyan bázisháttérrel, melyhez az ápolás-szakma adja a nélkülözhe-tetlen, és biztonságos alapot.