Táplánszentkereszt település idősellátási gyakorlatának vizsgálata 2016. évben - Papp Dóra (2016)
Állampolgárként hivatalos ügyintézéseink során leggyakrabban az önkormányzatokkal ke-rülünk kapcsolatba. Mivel kiskorom óta Táplánszentkereszten élek, így ismerem a lakosság nagy részét, a település történetét, valamint szakmai gyakorlatomat is a helyi önkormány-zatnál töltöttem. Az itt eltöltött idő alatt széles körű betekintést nyerhettem a település működésébe és mindennapi életébe, valamint az önkormányzat által nyújtott szolgáltatá-sokba, különösen a szociális ellátásokba. Témaválasztásomat az is indokolta, hogy nagynagyszüleim is abban a korban van-nak, hogy szükségük lenne a mindennapi segítségre, ellátásra és célom az, hogy a legjobbat kaphassák. Akárcsak az európai települések, városok nagy részére, Táplánszentkereszt lakosságának életkorára is jellemző az idősödő tendencia. Erre alapozva szükségesnek tartom az idősko-rúak segítését, gondozását, ellátásának biztosítását. Úgy gondolom, hogy a helyi önkor-mányzat által nyújtott szolgáltatások nem minden igénybevevő számára nyújt kellő ellátást. Az idősek számára fontos lenne komfort és biztonságérzetük javítása. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, azok számára, akik magasabb szintű szolgáltatást kívánnak igénybe venni, hogy lehetőségük legyen anyagi áldozatvállalás árán ezen ellátási formák elérésére. Záródolgozatom célja volt, hogy bemutassam az önkormányzat és a vállalkozás ál-tal ellátott idősellátási feladatokat és bebizonyítsam, hogy lenne olyan réteg az idősek kö-rében, akik szívesebben vennék igénybe a vállalkozás által nyújtott szolgáltatásokat, még ha az többe is kerülne. Állításomat az érintettek, családtagjaik, valamint a 10-15 év múlva e szolgáltatást potenciálisan igénybevevők kérdőíves megkérdezésének eredményei alapján támasztottam alá. További bizonyítási alapot jelentett a jelenleg már működő szolgáltatások létjogosult-sága, az állami szerepvállalás és finanszírozás várható átalakulása, csökkenése, a családi szerepvállalás növekedésének ösztönzése. Összességében azt gondolom, hogy a vállalkozói szervezet nagyobb flexibilitásra, az igényekre történő gyorsabb reagálásra, és szervezetileg hatékonyabb működésre képes. A válaszadók 82,9%-a is a magasabb szintű szolgáltatást nyújtó vállalkozás mellett tette le a voksát, még ha az anyagi vonzatát tekintve költségesebb, mint az önkormányzati ellátás.