A KÓRHÁZI KONTROLLING LEHETŐSÉGEI ÉS HATÁRAI - Czermann Imre (2016)
A magyar egészségügy válságban van. A GDP arányos ráfordítás még a visegrádi orszá-gok átlagát sem éri el. A kórházi menedzsment felelőssége nagy, mozgástere kicsi: a dön-tésekben megjelenik a katasztrófa medicinából ismert kárelhárítási szemlélet. A kezelési lehetőségek, a technológia robbanásszerű fejlődése és a pénzügyi lehetőségek közti ellen-tét világjelenség. A közgazdaságtan viszont éppen a szűkös erőforrások racionális elosztá-sával foglalkozik. A kontrolling szemlélet a piacgazdaságban bevált, az egészségügyben is alapvető fontosságú: dinamikus adatokkal és modellezéssel támogatja a döntéshozatalt. Tanulmá-nyozza a folyamatokat, keresi a rendszerhibákat, a beavatkozási pontokat. Nem csak mér, hanem értéket teremt. Lényege nem az ellenőrzés, semmiképpen sem a szankcionálás, ha-nem az elemzés. Mindennek szükséges, de nem elégséges feltétele, hogy a 1.) pénzügyi-, számviteli, 2.) a kontrolling és 3.) a keretgazdálkodási rendszer a helyi adottságoknak, a valós működésnek és a menedzsment által meghatározott céloknak megfelelően legyen de-finiálva. Alkalmas legyen annak a hiteles mérésére, amit befolyásolni akarunk. Kiemelem, hogy a kontrolling filozófiától és módszertől nem várhatunk gyors si-kert. A tényadatok, trendek megismerése és az ezeken alapuló stratégiaalkotás azonban még akkor is alapvető fontosságú, ha sokszor a célunk csak a „kátyúk betömése”, a műkö-dés alapfeltételeinek biztosítása. A számviteli és kontrolling rendszer egységes, törvényi szabályozása előrelépés: releváns adatokat biztosíthat a helyi-, ágazati- és kormánydönté-sekhez. Egyre világosabb, hogy a forrásbővítéssel egyidejűleg szükséges az ellátási struk-túra átalakítása, de immár a humán erőforrás kritikus hiánya is megoldásra vár. Ebben is segíthet, ha tényekkel támasztjuk alá érveléseinket, ezek ismeretében cselekszünk. Közgazdasági tanulmányokat folytató baleseti sebészként a célkitűzésem az, hogy a minőségi, méltányos és szakszerű ellátás biztosítása érdekében, − általánosságban és a gyakorlatban is − bemutassam a korszerű, döntéstámogató megoldások lehetőségeit és korlátait, melyek segíthetnek a helyes döntések előkészítésében az egyébként recsegő-ropogó kórházi rendszerünkben. A források optimális felhasználásának és a gazdasági események számszerűsíthető adatokkal való elemzésének elsődleges célja: a küldetésünk ellátásához szükséges körülmények biztosítása. Az egészség létkérdés, épp itt az ideje, hogy maga az egészségügy is azzá váljon.