The Stock Exchange, The Budapest Stock Exchange - Gains and Risks - Orbán Vivien (2016)
A tőzsdén való kereskedésnek ma már évszázados múltja és hagyományai vannak. Az el-múlt évtizedekben a tőzsdei kereskedés dinamikus fejlődésnek indult és ugyanezen dina-mikának köszönhetően az információáramlás és a tőzsdei kereskedés is felgyorsult. A tőzsde ma már a gazdaság egyik legfontosabb mozgatórugója, hiszen itt áramlik a tőke a leggyorsabban. Kezdetben a kereskedéshez a befektetők összegyűltek és egymást túlkiabálva tették meg ajánlataikat egymásnak. Egészen az első amszterdami tőzsdéig a befektetőknek és brókereknek nem volt centralizált központjuk, ahol kereskedhettek volna. A legelső tőzs-dén is csak államkötvényekkel, arannyal, ezüsttel és más országok valutáival tudtak keres-kedni és szinte minden tranzakció ott helyben ment végbe. A kikiáltásos kereskedés akko-riban még bevett módszerét ma már csak kiemelkedően fontos részvénycsoportok esetében alkalmazzák a tőzsdei kereskedés során. A kereskedés már teljesen automatizált módon, számítógépes programok segítségével történik és a brókereknek és befektetőknek milliónyi befektetési lehetőségük van. Az információs technológiai fellendülés mellett a hír- és információközlés is jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, ami által új kommunikációs csatornák nyíltak meg a befektetők, brókerek, a média és a közemberek számára is. Szakdolgozatomban szeretném elméleti szempontból bemutatni a tőzsdén fellelhető értékpapírokat és a tőzsdei ügyleteket. A kereskedés menetét és működését a Budapesti Értéktőzsdén keresztül illusztrálom. A szakdolgozat első felében a tőzsdei ügyletek és a befektetők döntései mögött álló fundamentális értékeket vizsgálom, amelyek alapján majd logikus, racionális döntéseket hoznak az ajánlataik megtétele során. A szakdolgozatom második felében kitérek a befektetők és brókerek érzelmi hátteré-re és viselkedésük alapjaira. Megvizsgálom, hogy valóban racionális döntéseket hoznak-e, amikor egy értékpapír mellett vagy ellen döntenek. Ebben a fejezetben a kereskedésnek nem csak a viselkedéstani és pszichológiai oldalára világítok rá, de kitekintek a média és a közösségi oldalak, az internet befolyásoló hatásaira is az árfolyamokra illetve a befektetők és brókerek döntéseire. A dolgozat annak bizonyítását tűzi ki célul, hogy a befektetők és brókerek pénzügyi döntéseit sokkal inkább befolyásolják az érzelmeik, a média és társadalmi ráhatások, mint a logika vagy a racionális gondolkodás. Szeretném feltárni a döntések okait és pszichológiai vonzatait, amiket matematikai és statisztikai számokra és mutatókra alapoznak, mégsem ezek alapján hoznak meg.