Vállalatirányítási rendszer cseréje a Kefag Zrt-nél - Kovács János (2016)
A vállalatirányítási rendszer cseréjére a magyar erdőgazdaságoknál a tulajdonos közbe-szerzési pályázatot írt ki 2008-ban. A cél minden erdőgazdaságnál egységes, átlátható, az erdőgazdálkodás minden területét lefedő, a tulajdonos számára könnyű betekintést engedő rendszer létrehozása volt. A rendszer bevezetése 2013-ban fejeződött be. Közel hat év egy vállalatirányítási rendszer bevezetésére még akkor is sok idő, ha országos szinten 19 erdő-gazdaságnál egy időben kell a rendszert bevezetni. A feladat nagyságához igazodva sokszintű és nagy projektszervezetet hoztak létre, ahol kezdetekben mind a megrendelői, mind a vállalkozói oldal képviseltetve volt. A hosszú időszak betudható a tulajdonos szándék csökkenésének, az ezzel párhuza-mos új rendszerekkel szembeni ellenállás felerősödésének, ami odáig vezetett, hogy 2010 év végére, holtpontra jutott a projekt. A tulajdonosi joggyakorló személyében történő vál-tozás is időkiesést eredményezett, amíg az új tulajdonosi joggyakorló nem végzett a társa-ságok átvilágításával addig a bevezetési folyamat állt. Az átvilágítások után erőteljes tu-lajdonosi szándékkal felvértezve, újra lendületet vett a projekt, és 2012 nyarán a vállalko-zói oldal új alvállalkozókat bevonva, a bevezetés alatt álló addigi rendszerelemeket új szoftvercsomagokra cserélve, lényegében nulláról kezdve újraindította a bevezetést. A kezdeti projektszervezet lényegében felbomlott, csak bizonyos szakbizottságok folytatták a munkájukat, túlsúlyba került a vállalkozói oldal képviselete, erős projekt me-nedzsmentet kapott, a megrendelő oldali projektmanagement ezzel nem tartotta a lépést, csak követte az eseményeket. A lecserélt és az új rendszer bemutatásával, a közbeszerzési, bevezetési és az átvételi folyamat ismertetésével kerülünk közelebb a projekt megismeréséhez. A bevezetett rendszer vezetői információs része nagy potenciállal rendelkezik, de a bevezetés során a kidolgozása elnagyolt volt. Továbblépési lehetőség főként ezen a terüle-ten van, illetve az egyes alrendszerek mélyebb összekapcsolásában rejlik. A bevezetés sikerességének megítélése vegyes képest fest a felhasználók között, je-lenleg az erdőgazdaságok ügyviteli nyilvántartásukra, bérszámfejtésükre, mérlegük és be-számolójuk elkészítésére a bevezetett rendszert használják.