A Danubius Health Spa Resort Sárvár szállóvendégei szokásainak változásai - Szabó Brigitta (2016)
Szakdolgozatom megírásának célja, hogy megvizsgáljam a szállóvendégek szokásainak változásait a 30 éves sárvári Danubius Health Spa Resortban, illetve elemezni a szálloda azon területeit, melyek elengedhetetlenül fontosak egy jól kialakított rendszer működéséhez. Kutatásokat végeztem a gyógyvíz jelentőségéről, mely Sárvár város fő vonzereje, így az értékes víz a kezdetektől, a mai gyógykezelések sokaságáig jelentős tényező. Sárváron a gyógyvizeket két fő kategóriába sorolták, az a víz, melyet a gyógymedencékbe töltenek, 1200 méter mélységből ered és 43 °C fokos. Az 1985-től üzemelő Danubius szálloda medencéi gyógyvízzel vannak feltöltve. A dolgozat központi témája, a vendégkör elemzése és szokásainak vizsgálata többféle módon történhet. A szállodában eltöltött szakmai gyakorlatom során lehetőségem volt megtapasztalni, hogy milyen vonzerővel rendelkezik egy nyugodt környezetben elhelyezkedő szálloda. A szokások változásának megismerése összetett feladat, hiszen elemezni kell a múltbéli statisztikákat, majd azokat összevetni a mai trendekkel, s megvizsgálni, hogy milyen módon változtak. A szálloda a középkorú, illetve az idősebb korosztályt célozza meg. Tudatosan nincs kialakítva gyermekeknek szórakozási lehetőség, mivel kimondottan a gyógyvendégekre összpontosít, akiknek számos kezelés áll rendelkezésükre. Hajlandóak más városba utazni, valamint időt és pénzt szánni a magas színvonalú szolgáltatásokért. A pontos adatok megismeréséhez primer kutatásként hívtam segítségül, egy magam által szerkesztett, a szállóvendégek szokásait bemutató kérdőívet. A szállodában végzett felmérések alapján elmondható, hogy a vendégek többsége a gyógy és wellness kínálat valamint a pihenés, relaxáció céljaiból látogatja meg a szállodát. A vendégkör vizsgálata több nézőpont alapján történt. Külön-külön elemeztem a szállodai szolgáltatások, az éttermi szolgáltatások és a gyógyszolgáltatások igénybevételét. Az értékesítési igazgató úrral készített interjúban erre vonatkozó információk mellett, beszámolt többek között a fejlesztési tervekről is. A rövid távú fejlesztési tervek a szobák felújítását és minden szoba klimatizálását tartalmazzák. Hosszú távú fejlesztések közé sorolható az éttermi terasz téliesítése, valamint nagyobb wellness részleg kialakítása. A fejlesztésekkel is a szálloda azt a fő célt kívánja elérni, hogy minél több gyógyvendég látogasson el hozzájuk. Ezt a folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel igyekeznek segíteni, melyekre a primer kutatás eredményei alapján igény is mutatkozik.