Teljesítményértékelés egy budapesti szolgáltató központban - Szendi Boglárka (2016)
Teljesítményértékelés egy budapesti szolgáltató központban A diplomadolgozat a teljesítményértékelési rendszert vizsgálja a gyakorlaton keresztül. Három fő részre oszlik. Az első rész tárgyalja a rendszer kialakulásának történelmi hátterét és a témához kapcsolódó szakirodalmat. Leírom a rendszer lehetséges céljait, tárgyát, alanyait, módszereit. Részletesen foglalkozom a teljesítménymenedzsment témakörével is, ami mintegy kiteljesedése a teljesítményértékelésnek. A második részben egy budapesti szolgáltató központot és annak teljesítményértékelési rendszerét mutatom be. Korábban már több ilyen centerben dolgoztam, és azért választottam ki ezt a céget és az általa kialakított rendszert, mert ott voltam a cég kezdeti időszakában és az általuk kialakított teljesítményértékelési rendszer elindításánál is. Úgy gondolom, hogy jelenleg még gyerekcipőben jár ott ez a rendszer. A harmadik részben vizsgálom a rendszer hatékonyságát – kérdőívek segítségével – és teszek javaslatokat arra, hogy mi az, amit szerintem lehetne illetve kellene másképp csinálni, hogy a rendszer betölthesse funkcióját és hozzájárulhasson a vállalat sikeresebbé tételéhez. Legvégül pedig összefoglalom a dolgozatban korábban leírtakat.