A gyógyszerek árára ható tényezők - Nagy-Oláh Orsolya (2016)
Diplomamunkám alapját az az általános sztereotípia inspirálta, mely szerint a „gyógyszer drága”. Eddigi szakmai múltam során sikerült betekintést nyernem a rendszerbe egyrészt a beteg, azaz mint vásárló oldaláról, másrészt, mint az egészségügyben dolgozó a pati-kai/kiskereskedelmi és az ipari szemszögből is láthatom a gyógyszerek árát befolyásoló tényezőket. Emiatt a diplomamunkámban szerettem volna bemutatni azokat az erőket és fakto-rokat, melyek kialakítják a betegekhez eljutott gyógyszerek árát. Természetesen a téma maga túlontúl komplex, országonként változnak a befolyásoló tényezők és sok adat nem, vagy csak nehezen érhető el, így emiatt is jelen dolgozat terjedelme nem engedi a teljes, átfogó vizsgálatot. Ebből adódóan dolgozatom a magyarországi viszonyok vonatkozásá-ban próbálja bemutatni azokat az általános gazdasági hatásokat, melyek befolyással bírnak egy gyógyszer, ezen belül is az innovatív vényköteles végső árára. Az első szakaszban az általános közgazdasági hatásokat vizsgálom. Ezt követően a készítmények életciklusában felmerülő költségeket, mint a kutatás-fejlesztés, a gyártás il-letve a nagy- és kiskereskedelmi lánc (beleértve a gyógyszermarketing) során felmerülő költségeket taglalom, melyek véleményem szerint a gyógyszer, mint termék árába beépül-nek. Ennek során nem csak a költségtényezőket, de a rendszer felépítését is megpróbálom átláthatóvá tenni. Az utolsó szekcióban pedig a gyógyszeripar gazdasági hatásait vizsgá-lom figyelembe véve az állam és a gyógyszeripar kapcsolatát. Kellő információt adok az újonan piacra kerülő, innovatív és generikus készítmények közötti különbségről illetve az azok árképzése közötti különbségekről. Részletesen taglalom a magyar jogszabályokban meghatározott gyógyszerár támogatási szinteket, kiemelem azonban, hogy minden ország-ban más és más típusú szabályozás befolyásolja a termék, jelen esetben a gyógyszerké-szítmények árát. A diplomamunkában vizsgált hatások eredményeként betekintést adok a gyógyszer speciális mivoltára, így megállapítható, hogy a gyógyszer árára egyrészt a piac önszabá-lyozó tevékenysége hat, másrészt állami szabályozások valamint az adott készítmény szükségessége. Célom objektívnek maradni és pusztán az árképzésre ható tényezőket be-mutatni azok jogosságának és szükségességének megítélése nélkül.