Gyógyszeripari projektmenedzsment egy készletkezelő rendszer példáján szemléltetve - Mihályi Gábor (2016)
Diplomadolgozatom elején egy rövid áttekintést kívánok nyújtani a magyarországi gyógy-szerellátási lánc felépítéséről, illetve szabályozásáról. Ezt felépítem a gyógyszer fogalmától egészen az egyes területek konkretizálásáig. Kitérek a lánc egyes tagjainak vonatkozó sza-bályozására, illetve ezen szabályozási háttér kialakulására, gyökereire. Megvilágítom, hogy a cég, amely kapcsán az adott projektet leírom, ezen a láncon belül hol helyezkedik el. Ez a párhuzamos import, melynek eredetére és szabályozási hátterére szintén kitérek. Ezt követően a projektmenedzsment alapjait kívánom felvázolni. Mi a projektme-nedzsment és miért fontos, hogy erre kellőképpen odafigyeljünk. Röviden taglalva megmu-tatom, hogy milyen eszköztárral rendelkezik a projektmenedzsment, illetve azt is, hogy a gyógyszeripar számára ez már régóta ismert tevékenység, ám ott sokszor más néven fut. A felvezetés után kitérek arra a projektre, melyben személyesen is jelentős szerepet vállaltam. Ez a projekt egy készlet nyilvántartó rendszer bevezetése, melyet kapcsolódó funkciókkal szeretett volna bővíteni a cég. Ennek során felvázolom az alapvető kérdést, mely szerint szükséges-e az új rendszer. A már felvázolt helyzet függvényében vázolom a problémát, mely szerint a rendszer tudását jól körül kell határolni. Itt a cég a projektme-nedzsment eszköztárához nyúlt és annak segítségével született meg az előzetes döntés. Ezt követően kitérek a következő nagy problémára, hogy a cég milyen módon való-sítsa meg a kitűzött célt. Erre kétféle lehetőség van, elkészíteni vagy megvásárolni az új rendszert A cégem végül a rendszer elkészítése mellett döntött. Ehhez szintén a projektme-nedzsment eszköztárát használtuk fel. Alapvető célunk az volt, hogy a rendszert mi magunk valósítsuk meg határidőre, úgy, hogy az a hatósági követelményeknek megfelelő és validált rendszer legyen, amelyet kizá-rólagosan használhatunk. Kitérek arra, milyen nehéz út vezet egy ilyen rendszer megvaló-sításához. A következőkben a célom a projekt kapcsán bemutatni egy nagyszabású projekt buk-tatóit. Ezekre a buktatókra mindenképpen oda kell figyelni egy új rendszer elkészítésénél, ha sikeresen implementálni szeretnénk azt. Ez egy olyannyira szabályozott területen főként fontos, mint a gyógyszeripar. Arra jutottam, hogy egy ilyen nagyszabású rendszer megvalósítását nem érdemes sa-ját kezünkbe venni, mert rengeteg komplikáció merülhet fel. Érdemesebb megvásárolni azt. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg probléma merül fel egy nagyszabású projekt esetén, amire figyelni kell, ilyen a kommunikáció, a projektmenedzsment helyes használata. Ezek nélkül nem lehetséges kielégítően teljesíteni a kitűzött céljainkat.