A HunMecH Kft. gazdálkodásának elemzése - Varga Beatrix Melinda (2016)
Záródolgozatom célja azon módszerek feltérképezése és bemutatása, amelyek segítségével elkészíthető egy vállalat gazdálkodásának elemzése. Mivel a gazdálkodási elemzés fontos szerepet tölt be a gazdasági vállalkozások életében, ez alapján ismerhetjük meg a cég va-gyoni, pénzügyi, jövedelmi és likviditási helyzetét, valamint alakulását; ezért döntöttem úgy, hogy ezt a témát választom záródolgozatom témájául. A dolgozatom egyik célkitűzése, hogy a választott vállalat vezetősége lásson egy ilyen fajta megközelítési módszert a hatékonyabb és gazdaságosabb működés eléréséhez. Ennek oka, hogy a vállalatnál még nem készült ilyen fajta elemzés. A dolgozat elkészítéséhez meg kellett ismernem a kis-és középvállalkozások, vala-mint a gépipar helyzetét Európában és Magyarországon. A rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján mutatom be a vállalat környezetét, melyben az általam készített táblázatok és diagramok szemléltetik a releváns adatokat, mint például kis- és középvállalkozások aránya, az általuk foglalkoztatottak száma, a gépipar Magyarországi területi megoszlása. A dolgozat kitér a használt módszertanok szakirodalmi bemutatására, ami nélkülöz-hetetlen az eredmények megértése szempontjából. A szakirodalom kitér a beszámolóra, mint törvényi kötelességre, ennek módozataira és részeire. A vizsgált területeknél felsoro-lásra kerültek az alkalmazott mutatószámok és kiszámítási módjaik. A konkrét elemzés elvégzéséhez a vállalat mérleg és eredménykimutatás adataiból készítettem táblázatokat az öt területre vonatkozóan. Ez az öt terület: hatékonyság, likvidi-tás, jövedelmezőség, vagyoni helyzet és eladósodottság. Ezekből az adatokból készített diagramok jól szemléltetik a vizsgált időszak tendenciáit. Az elemzés következtetéseit a könnyebb áttekinthetőség érdekében egy gazdasági profil diagramon mutatom be, mely szemlélteti, hogy melyek azok a területek, ahol beavat-kozásra van szükség a jobb eredmények elérése érdekében. A kiemelt problémákra a dol-gozat zárófejezete megoldási javaslatot is tesz.