Migráció Németországban - Németh Brigitta (2016)
Diplomamunkám témája a jelenleg is zajló migrációs folyamatok Németországban. A napjainkban egyre nagyobb tömegekben Európába áramló menekültáradat minden állam számára komoly feladatot jelent. A hazai és külföldi sajtóban mindennaposak a menekültválsággal és a migrációval kapcsolatos gazdaságpolitikai viták. A migránsok, valamint a menekültek fő célországa Németország, amely Angela Merkel és pártja szerint jót tehet hosszabb távon a német gazdaságnak, hisz a köztudottan elöregedő német társadalomban a munkaerő-piaci viszonyokat a beáramló fiatal munkavállalók szignifikánsan javíthatják. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon is mindenki előnyökhöz jusson, mind a német állam mind a bevándorlók részéről nagy erőfeszítésekre van szükség. A dolgozat első részében röviden áttekintem a migráció fogalmát és a német bevándorlás gazdaságtörténeti hátterét. Elsőként a Németországban legnagyobb arányban levő török állampolgárok helyzetét és integrációs problémáit tárgyalom. Lassan egy éve magam is a külföldi munkavállalók sorát gyarapítom Németországban, így személyes érintettségem miatt röviden kitérek a magyar bevándorlók helyzetére is. Ezt követően térek rá a migráció új hullámára, a jelenleg is zajló menekültválságra. A demográfiai, vallási különbségek következtében a külföldiek mielőbbi beintegrálása a legfontosabb feladat. Emellett a változó demográfiai viszonyokhoz hozzá kell igazítani a német szociális ellátási rendszert. Kérdés, hogy mennyire fenntartható a jelenlegi rendszer és a migráció milyen hatással lesz a német gazdaságra. A dolgozat végén vizsgálom a németek által felvázolt megoldásokat a szociális rendszer és az integráció javítása érdekében. Végül egy SWOT analízissel, majd egy jövőképpel zárom a dolgozatot, amelyet a dolgozat írása közbeni kutatásaimra alapozok. A dolgozat főként szakirodalmi feldolgozás és különböző statisztikák saját elemzésére épül.