Raklapgyártás során keletkező melléktermékek pelletálási lehetőségei - Grajczárik Péter (2016)
Diplomamunkámban egy hazai raklapgyártó vállalat termelése során keletkező melléktermékek racionális felhasználását, hasznosítását mutatom be. A fűrészüzem nyárfa és fenyő faanyagot dolgoz fel, évi kb. 12.000 m3 mennyiségben. A csomagolóanyag- és raklapgyártásban már elfogadott a nyárfa felhasználása, azonban energetikailag hatékony felhasználásában van még hova fejlődni. Ilyen hatékonyság növelés lehet, hogy a ,,hulladékot” a leggazdaságosabban alakítsuk át és használjuk fel. A pelletálás során magasabb hozzáadott értékű energetikai anyagot állítunk elő. Gazdasági értéket is előállítunk vele, gondoljunk bele, hogy az egész ellátási láncban mennyivel több ember dolgozhat. Gondolok itt arra, hogy több munkaerőre van szükség az előállítás, a logisztika, az értékesítés során. Idesorolhatjuk a hozzákapcsolódó gazdasági szektorokban (pl. kazángyártás, épületgépészet,stb.) is a keresletnövekedés generáló hatását. Ellentétben azzal, ha a faanyagot például csak „egyszerű” tűzifaként használjuk fel. Véleményem szerint nagy potenciális tartalékok vannak a biomassza felhasználásban, nem is beszélve országos illetve uniós vállalásokról, melyek a megújuló és megújítható energia felhasználás minél szélesebb körű felhasználását írják elő. Szakdolgozatomban bemutatom röviden a raklapgyár fő alapanyagául szolgáló nyárfa, mint alapanyag ellátottsági helyzetét. Valamint bemutatom, hogy fűtésre is kiválóan alkalmas pellet állítható elő nyárfából is, a pelletgyártás technológiájának folyamatát és a gyártáshoz szükséges gépeket, berendezéseket. Mely megoldások lehetnek a leghatékonyabbak egy kis termelő cég számára. Megvizsgálom a fűrészüzemben képződő melléktermékek fajtáját, aprítási lehetőségeit. Szakdolgozatom megírása közben lehetőségem volt az Egyetem laborjában egy por-forgács szitaanalízisre, mely során megvizsgáltam, hogy a fűrészüzemben keletkezett por-forgács alkalmas-e a pelletgyártásra. Javaslatot teszek egy hatékony, lehető legalacsonyabb befektetési és működési költségű, de ugyanakkor termelékeny gyártósor telepítésére, mely a cég terveiben is szerepel a közeljövőben. Egy racionálisan kiválasztott pelletgyártósor befektetés pénzügyi elemzését is elvégzem, mely többek között rámutat arra, hogy milyen befektetési tőke költségek merülnek fel és milyen megtérülési időszakokra lehet számítani és arra, hogy a gazdaságos termeléshez milyen működési és fenntartási költségeket szükségesek.