Termelési folyamatok optimalizálása lean módszerek alapján - Cséfalvay Ottó (2016)
A választott témám a jelenlegi munkakörömhöz is nagyon közel áll, mégpedig a termelési folyamatok optimalizálása. Részese lehettem a csapatnak, akinek a legfőbb feladata az volt, hogy a termelésben rejlő selejtet és az ez által kiváltott vevői reklamációkat a lehető legkisebb mértékre szorítsák vissza. Dolgozatom céljának tűztem ki egy általam választott vállalat bemutatását, illetve hogy a kiindulási állapotból elmozdulva lean eszközök felhasználásával hogyan javíthatóak, optimalizálhatóak a termelési folyamatok. A vállalatnál az új ügyvezető szükségesnek találta egy gyökereiben új filozófiának a megszilárdítását, mely nem más, mint a lean. Ahhoz, hogy a dolgozatomban bemutatott változtatások, lebiztosítások értelmet nyerjenek, úgy először az új filozófia elméleti hátterét kívántam bemutatni. Az elméleti háttérhez felhasználtam az eddig elsajátított és az újonnan megismert hazai és külföldi forrásokat egyaránt. Továbbá fontosnak tartottam ismertetni a Toyota történetét is, mivel a lean rendszerek alapjai a Toyota Termelési Rendszerében rejlenek. A vállalat alapos bemutatásának célja, hogy megismerjük annak történelmét, a válla-latban rejlő potenciálok és értelmet nyerjenek a változtatások szükségessége. Az új ügyvezető miután kijelölte az utat, segítségül hívott professzionális lean szakembereket. Személyes részvételüknek köszönhetően rendelkezésre álltak az eszközök és az új irányú gondolkodásmód, melyek segítségével a rengeteg ötlet megvalósulhatott. Köszönhetően az új organizációs átalakulásnak, a dolgozók jobban érintettek és felelősek az elvégzett munkájukért. A változás során kijelölésre került egy gyártócsarnok, ahol az ismert hibákra és hiányosságokra próba jelleggel intézkedni lehetett, majd azok hatását mérni kellett, szükség esetén be kellett avatkozni. A projekt fázisának ez volt a legkritikusabb fázisa, mivel olyan rendszerszintű intézkedéseket kellett leképezni, melyek az egész vállalatot érintik és nem csak egyes termékcsaládokat. A felhasznált eszközök segítségével olyan mértékű javulásokat ért el a vállalat, melyek tartósan hatással vannak a gyártott minőséget, hatékonyságot és termelékenységet illetően. A kimutatások, melyek révén a hozott döntések pontosan számszerűsíthető váltak, igazolják az intézkedések hatékonyságát és minőségre gyakorolt hatását. Láthatóvá vált, hogy a vállalat jó irányba indult el a jövőjét illetően.