Az ISO 9001 14001 Minőségirányítási Menedzsment Rendszer bevezetése egy multinacionális vállalatnál - Kovács Ildikó (2016)
KOVÁCS ILDIKÓ 2016 Nemzetközi szállítmányozás és logisztika (FOKSZ) Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Konzulens: Nedelka Erzsébet tanársegéd AZ ISO 9001: 14001 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI MENEDZSMENT RENDSZER BEVEZETÉSE EGY MULTINACIONÁLIS VÁLLALATNÁL Achieving the ISO 9001:14001 Quality Management certification for a multinational company A tanulmány bemutatja az ISO 9000 Minőségirányítási Menedzsment Rendszert és annak előzményeit, továbbá alkalmazását a nemzetközi szállítmányozásban egy multinacionális vállalat újonnan alakult ausztriai kirendeltségében, szem előtt követve az anyavállalat folyamatait és eljárásait. A fő hangsúlyt a tanulmány a minősítő auditra való felkészülésre, a szabvány követelményrendszerének megértésére és az ezzel kapcsolatos tréningek megtervezésére, végrehajtására helyezi. Említést tesz a hasonlóságról az ISO:9000 mintájára létrehozott ISO:14000 Környezetvédelmi Irányítási Rendszer együttes alkalmazásáról és a megfelelőségre való felkészüléshez is. Napjaink fejlett piaci versenyében az áruk és szolgáltatások minősége döntő tényező az áruk és szolgáltatások megítélése az azokat megvásárlók, illetve igénybevevők megelégedettsége az azokért közvetlenül, vagy közvetve adott térítés kedvező illetve kedvezőtlen tapasztalatának hatása a további fogyasztásra, illetve a szolgáltatás igénybevételre és viszonyulására a piaci szereplőkhöz. A tanulmány feltérképezi a minőség fogalmát, annak evolúcióját illetve az ISO:9000 szabványsorozat létrejöttének szükségszerűségét. Ezt követően a modern ipari kultúra módszereit említi meg, mint a minőségfejlesztés alapvető eszközeit, például a PDCA ciklust és annak kiterjesztését a vonatkozó ISO szabványokra. Említést tesz a hagyományos szállítmányozási minőség meghatározás és az ISO követelményeinek különbségéről, illetve a minősítés marketing és hatékonyság fejlesztési értékeiről. Fontos megállapítása a folyamatos fejlesztés példájaként felhozott KPI – Kulcsfontosságú Teljesítmény Mutatók összekapcsolása a Minőségirányítási Rendszerrel ahol a követelményeknek nem megfelelő teljesítéseket kell kielemezni és vissza nem fordítható intézkedésekkel meg kell előzni azok lehetséges ismétlődését. A minősítő auditra való felkészülés jelentős feladat a kirendeltség számára, mert ez egyben az anyavállalathoz való elkötelezettséget, annak magas szintű folyamatainak sikeres bevezetését és alkalmazását bizonyíthatják az ott dolgozó kollégák. Az anyavállalat az ISO 9001:2008 szabvány szerint lett minősítve, így közvetlen feladatként az ennek való megfelelés az első számú szempont. Azonban megjelent a szabvány továbbfejlesztett 2015 évi változata, amely már a következő minősítő auditoknak megfelelést vetíti előre. A tanulmány megfogalmazza az új követelményeket a megértés szintjén, azonban részletes felkészülési, illetve tréning tervet az anyavállalat illetékes osztályaival együtt működve kell elkészíteni és megvalósítani.