A költségvetési szervek gazdálkodásának és számviteli rendszerének elemzése a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság működése alapján - Őri Erika (2016)
Az államháztartási rendszer legkisebb szervezeti egységét a költségvetési szervek képezik, melyeknek a napi működésük során rendkívül összetett gazdálkodási, pénzügyi és számviteli ismeretekkel kell rendelkezniük. Ezek elsajátítását rendkívüli módon nehezíti, hogy a jogszabályi környezet nagyon összetett és állandó változásban van, valamint a szükséges ismeretek egy helyen nem találhatóak meg. Egy költségvetési intézmény lehetőségei korlátozottak, döntéseiben számos területen nincs önállósága. Ennek ellenére szükséges a rendelkezésre álló eszközök és források elemzése, értékelése, hogy ezek felhasználása a legmegfelelőbb legyen. Záródolgozatomban a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság gazdálkodását és számviteli rendszerét elemzem annak érdekében, hogy egy átfogó képet kaphassak ezen keresztül a költségvetési szervek működéséről. Ami a kutatás-módszertant illeti első és legfontosabb szempont volt számomra a szakirodalmak, illetve a témához kapcsolódó jogszabályok tanulmányozása. A dolgozatom témájának kiválasztását és elkészítését segítette a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Köz-gazdasági Osztályán eltöltött 70 munkanapos szakmai gyakorlat, melynek ideje alatt meg-ismerkedhettem a szervezet gazdasági és főként számviteli sajátosságaival. Ihletet merítettem még többek között interneten fellelhető dokumentumokból, szakfolyóiratokból és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szakmai anyagaiból, melyeket megvizsgálva és elemezve állítottam össze záródolgozatomat. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság gazdálkodásának elemzése közben vált nyilvánvalóvá számomra, hogy fontos a pénzügyi egyensúlyi helyzet megteremtése. Ez a szervezetnél meg is valósul, hiszen a bevételek és a kiadások közel azonosak, de a bevételek minden évben fedezik a kiadásokat. Dolgozatom másik fő területének elemzése vezetett rá arra, hogy az államháztartási és a vállalkozási számvitel közelít egymáshoz. Ez megmutatkozik mind szemlélet, mind könyvvezetés, mind pedig a beszámoló tekintetében. 2014. január 1-jén új államháztartási számviteli rendszer lépett hatályba, melyben a pénzforgalmi szemlélet mellett ettől kezdve nagy szerepet kap az eredményszemlélet is. Alapvetően kétféle számvitel került bevezetésre, a költségvetési és a pénzügy számvitel. Végezetül a dolgozatírás magam számára nyert tapasztalata, hogy ezen keresztül megismerhettem az államháztartás rendszerét, azon belül is a költségvetési szervek működését, hiszen e terület eddig ismeretlen volt számomra.