Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja kommunikációjának elemzése - Kikindai Katalin (2016)
Tény, hogy a humán tőke jelentős tényezője a gazdasági teljesítőképességnek és fejlődésnek. Közismert az is, hogy Magyarország lakosságának átlagéletkora, egészségi állapota elmarad az európai fejlett országok átlagától. Gazdasági helyzetünk és az általános egészségi állapot javítása csak komplex, az egészséget, életmódot is érintő összehangolt beavatkozásoktól várható. Erre jó példa Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja és annak kommunikációs tevékenysége, amelynek bemutatásával, és vállalati környezeten belüli fel-használhatóságával foglalkozom dolgozatomban. Az Audi Hungaria Motor Kft-n belül végzett kérdőíves felmérésem révén pedig azzal kapcsolatban gyűjtöttem információkat, hogy milyen mértékű a munkavállalóink körében a Programnak és egyéb prevenciós lehetőségeknek az ismerete, és a kihasználtsága. Elmondhatjuk, hogy Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja rendkívül eredményes volt az elmúlt hat évben a preven-ciós tevékenység tekintetében és egyben segítette vállalatunk prevenciós munkáját is. Ennek ellenére a kérdőíves felmérésből nyilvánvalóvá vált az is, hogy a munkavállalók körében csekély a lehetőségeik ismerete valamint a hajlandóság az egészség megőrzé-sében való tevékeny részvételre. Mindezeket értékelve úgy gondolom, ha eredményeket akarunk elérni, elengedhetetlen Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának folytatása, hatékony kommunikációjával és lakóhely/munkahely közeli elérhetőségével. A továbbfejlődés érdekében hasznos lenne a vállalati foglalkozás-egészségügyi ellátással, mint az alapellátás egyik formájával való összekapcsolása, kihasználva a vállalaton belüli folyamatos kommunikáció lehetőségét a motivációra, ismeretterjesztésre mely hosszútávon megkönnyítené a kívánt változások elérését.