A GYSEV CARGO Zrt. intermodális logisztikai központ régiós szerepe - Papp Róbert (2016)
Dolgozatomban a GYSEV CARGO Zrt. Intermodális Logisztikai Szolgáltató Központ régiós szerepét mutatom be. A témaválasztásom egyik fő indoka, hogy a logisztikai szolgáltató központoknak és magának a logisztikai folyamatoknak egyre nagyobb szerepe van a gazdaságban. A logisztikai folyamatokat értelmezhetjük egy vállalat részfunkciójaként, de a logisztika megjelenhet főtevékenységként is egy üzleti vállalkozás életében. Napjainkban egyre gyakoribb a logisztikai funkciók kihelyezése. Amely létjogosultságot teremt az úgynevezett Logisztikai Szolgáltató Központoknak. Ezeknek a központoknak az a célja, hogy átvegyék a termelő vállalatoktól a logisztikai funkciók egy részének lebonyolítását. Ezeknek a logisztikai szolgáltató központoknak a legfőbb tevékenységei többek közt a raktározás, a fuvarszervezés, a vámkezelés. Gyakori dolog, hogy azok a cégek melyek logisztikai szolgáltató központtal rendelkeznek és fő tevékenységük a logisztikai folyamatok lebonyolítása, előre ismerik a raktározni kívánt árukat és ennek megfelelően alakítják ki a raktáraikat. A záródolgozatomban rövid elméleti összefoglalót adok a logisztikáról és az ellátási lánc elemeiről. Majd ismertetem a magyarországi logisztikai szolgáltató központok pályázati és címelnyerési rendszerét. Ezt követően a GYSEV Zrt. történetét, tulajdonosi szerkezetét mutatom be. Részletesen foglalkozom a GYSEV CARGO Zrt.-vel, ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem. Kitérek a cég történetére, a tulajdonosi szerkezetre, a tevékenységekre, az informatika rendszerekre, a szervezetre, az ellenőrzésre, számonkérésre, a cégjogi dokumentumokra, a partner kapcsolatokra. A feladatkiírásnak megfelelő felépítésben foglalkozom a GYSEV CARGO Zrt. szolgáltatásaival, a gyakorlati hely, a Logisztikai Szolgáltató Központ tanulmányozásával, a vállalat nemzetközi szállítmányozásának megismerésével, a raktárak felépítésével, a raktári műveletekkel, a logisztikai folyamatokkal és logisztikai folyamatokat kísérő dokumentációkkal. Hangsúlyozom a GYSEV CARGO Zrt. Intermodális Logisztikai Szolgáltató Központ régiós szerepét. Kitérek az esetleges fejlesztési lehetőségekre, melyek segíthetik a vállalatot régiós szerepének megtartásában, fejlesztésében és a régiós szerep mellett, minél szélesebb körű szolgáltatások nyújtásában.