A logisztikai rendszer beszerzési tevékenysége egy Nyugat-dunántúli nagyvállalatnál - Lakos Alexandra Marcella (2016)
„A logisztikai rendszer beszerzési tevékenysége egy Nyugat-dunántúli nagyvállalatnál” című záródolgozat - a vállalkozásnál eltöltött szakmai gyakorlat alatt szerzett tapasztalatok alapján - a választott vállalat logisztikai rendszerének beszerzési tevékenységét tárgyalja. Célja, a beszerzési folyamat bemutatása általánosságban és konkrét példán keresztül egyaránt. A választott vállalat termelő tevékenységet folytat, főleg elektronikai alkatrészek, mint például kondenzátorok gyártásával foglalkozik. 20 éve működik és a világon több telephellyel rendelkezik. Vevőként és beszállítóként is előkelő helyen áll a piacon. A termeléshez szükséges alapanyagokat a beszerzés biztosítja. Ha ennek hatékonysága nem megfelelő és a szükséges anyagok nem állnak rendelkezésre a termelés igényei szerint, akkor abban fennakadások keletkezhetnek. A témához kapcsolódó szakirodalom feldolgozásával, először elméleti oldalról került bemutatásra a logisztikai rendszer és azon belül is a beszerzés. A záródolgozat gyakorlati része a cégen belül a beszerzés folyamatát, valamint a beszállítók értékelésének kategorikus módszerét ismerteti, melyet a vizsgált vállalat is alkalmaz. Magyar és külföldi beszállítóik egyaránt vannak, akiket elsősorban a beszállított alapanyagok minősége, ára, a közelségük és a környezetvédelmi tanúsítványok megléte alapján választanak ki. A vizsgálat során a beszerzéssel kapcsolatosan több problémára is fény derült. Ezek közül az egyik a beszállítókra, azok rugalmasságára és szállítására vonatkozik. Például, ha nem érkezik meg időben a megrendelt áru, a termelésben zavarok léphetnek fel. A problémát beszállító váltással lehet csak megoldani, ha a meglévő beszállító nem változtat. A minőségi kifogások szintén kardinális problémát jelentenek, mivel a minőség a vevők elégedettségének fenntartása érdekében fontos kritérium. Bár a cég nagy figyelmet fordít erre a tényezőre, fokozottabb ellenőrzéssel a hibákat nagyobb hatékonysággal lehetne kiszűrni. Fontos probléma a cégek közötti rossz kommunikáció. Sokszor felesleges vagy hiányos információkat közölnek egymással. A félreértések elkerüléséhez ennek javítása elengedhetetlen. A felsorolt problémákat és röviden megfogalmazott megoldási javaslataikat a záródolgozat tartalmazza. Összefoglalóan megállapítható, hogy a vizsgált vállalkozás beszerzési tevékenysége megfelelően kialakított elvek alapján és hatékonyan működik. Természetesen a hibák lehetősége fennáll, de ezekre a megoldási stratégiák szintén adottak.