Az SAP hatása a vállalatok fejlesztésére - Nagy Balázs (2016)
A diplomadolgozat megvizsgálja hazai és nemzetközi példákon keresztül, hogy milyen hatássa van a vállalatok gazdálkodására az SAP rendszer bevezetése, és használata, hogyan alakulnak a vállalatok gazdasági mutatói, jövedelmezősége, továbbá milyen pozitív és negatív tapasztalatok figyelhetőek meg a rendszer használatával kapcsolatban. Hogyan képesek fejleszteni a vállalatok folyamataikat, és milyen szerepet játszik ebben számukra az SAP, mint ERP rendszer. Bemutatja továbbá az SAP AG-t, és annak az ERP rendszerek piacán megszerzett pozicióját. Részletesen megmutatja az ERP rendszerek fejlődését, és a piacvezető SAP rendszer kialakulásának történetét és tulajdonságait. A vizsgálathoz több magyarországi és külföldi vállalathoz kiküldött kérdőívekre válaszoló vállalatok, és azok által a kérdésekre adott válaszok kerülnek felhasználásra, amelyeket külföldi neves nagyvállalatok esettanulmányaiból származó információk egészítenek ki. Részletesen elemzi a vállalatok gazdasági mutatóit az SAP bevezetést megelőző, SAP bevezetés alatti, és az SAP bevezetését követő években. A teljes időszakot átfogóan vizsgálja a mutatószámok változásait, és a mutatószámok alakulása valamint az SAP bevezetés közötti összefüggéseket. Vizsgálja továbbá a vállalatok fejlesztési projektjeit, azok méretét, sikerességét és az SAP ezekben betöltött szerepét. Megvizsgálja a fejlesztési projektek költségének szerkezetét és a vállalatok tulajdonságai közötti összefüggéseket. Nemzetközi példák felhasználásával megmutatja a külföldi SAP bevezetések kiváltó körülményeit, a projektek lebonyolításának módjait, valamint a külföldi tapasztalatokat az SAP használatával kapcsolatban. Mind hazai, mind külföldi példák segítségével betekintést nyújt az SAP használatával kapcsolatos tapasztalatokba, és rávilágít a rendszer használatából következő hatásokra a vállalatok fejlesztésével kapcsolatban. Továbbá bemutatja a vállalatok motívációját, hogy miért döntöttek az SAP használata mellett, és megmutatja a vállalatok szempontjait az SAP használatának megítélésével kapcsolatban. A diplomadolgozat bemutatja a vizsgált vállalatokon és nemzetközi példákon keresztül az SAP bevezetésének és széles körű elterjedésének legfőbb okait, rávilágít az ERP rendszerek használatával együttjáró vállalati szemléletmód váltásra, melynek eredményeképpen a vállalatok számára előnyössé válik egy ilyen rendszer alkalmazása.