Számítástechnika az egészségügyben - Szabó Melinda (2016)
SZÁMÍTÁSTECHNIKA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN Computer Science in Healthcare Az egészségügyi informatikai rendszer az egészségügyi szolgáltatások része. Ma már nehezen képzelhető el a gyógyítás vagy éppen biztosítási rendszer működése a megfelelő nyilvántartások és számítógépes eszközök nélkül. Elmondható, hogy a szoftverek-hardverek, fejlesztési technológiák rengeteg változá-son mentek keresztül, amelyeknek köszönhetően alkalmazásuk a mindennapi életet meg-határozó részévé váltak a kórház és személyzet számára egyaránt. Témaválasztásomat az indokolja, hogy a mosonmagyaróvári Karolina-Kórház Ren-delőintézet vezetősége mind intézményét, mind betegellátó rendszerét, mind informatikai rendszerét folyamatosan korszerűsíteni kívánja. Szakdolgozatom célja, hogy bemutassam a kórház Informatikai és Távközlési Rend-szerének fejlesztését, azon belül a rendszer kiépítését, megvalósítását 2003-as évtől napja-inkig. Szakdolgozatomban először az elméleti hátteret tárgyalom, törekszem az elméleti ismeretanyagok megjelenítésére, mely ismerete nélkülözhetetlen segítséget jelentett a vá-lasztott téma megvalósításának szempontjából. Ezután bemutatom az egészségügyi informatikai rendszert Magyarországon, vala-mint Németországban és Ausztriában alkalmazott elektronikus kártya szerepét. A dolgozat második részében a mosonmagyaróvári Karolina Kórház- Rendelőintézet Informatikai és Távközlési rendszerének leírására kerül sor. A dolgozatot az összefoglalás, új fejlesztési tervek megfogalmazása zárja. A dolgozatomhoz a Kórház által rendelkezésemre bocsátott szakmai anyagokat használtam fel. A dolgozatom megírásában segítséget nyújtottak a témában megjelent szakirodalmak, jogszabályok, internetes hivatkozások tanulmányozása.