Az MSZ EN 15224 2013 szabvány bevezetésének kihívásai a klinikai kockázatértékelés szempontjából - Kulcsár Ildikó (2016)
A dolgozat arra keresett választ, hogy az MSZ EN 15224:2013 szabvány bevezetése és al-kalmazása milyen kihívásokat és fejlesztési lehetőségeket eredményez egy már működő integrált minőségirányítási rendszerben. Az egészségügyi ágazat specifikus szabványában (MSZ EN 15224:2013) szereplő klinikai kockázatértékelés és klinikai audit egy merőben más szemléletet elváró és igénylő folyamat, melyet a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjánál (MH EK) 2015 februárjától alkalmazunk. Célunk volt a leggyakrabban előforduló klinikai folyamatok kockázatainak megál-lapítása, elemzése és értékelése a betegellátás és betegbiztonság növeléséért, valamint a klinikai audit kritériumainak megalkotása a szükséges változtatások bevezetésével a helyes gyakorlat javításának érdekében. Módszerek: Az MH EK Honvédkórházban a klinikai folyamatok azonosítása szer-vezeti elemenként (osztályonként) történt. Az ellátás során a leggyakrabban használt 5-10 BNO kód, illetve 3-5 OENO kód került meghatározásra, melyre szakmai protokollok, helyi eljárásrendek készítése volt a feladat. A klinikai folyamatok kritikusság szerinti besorolását kértük, vagyis nem a betegségek kimenetelének a kockázatát határoztuk meg, hanem a kórházban történő ellátási folyamat kockázatát becsültettük meg. Klinikai auditot foly-tattunk az antibiotikum profilaxis alkalmazásáról a műtéti folyamatok alkalmával. Eredmények: 41 db orvosi eljárásrend készült a klinikai kockázatértékelés elvégzé-sének eredményeképpen. Minden gyógyító osztály elvégzett legalább egy olyan klinikai kockázatértékelést, ahol a kockázatokat, illetve azok bekövetkezési valószínűségét csök-kentette valamilyen intézkedési tervvel. Az elmúlt évben számos olyan folyamatot sikerült áttekinteni, ami segítette felismerni, hogy folytatnunk kell a kockázatértékelést pl. az indi-kátor fejlesztés esetében a küszöbérték bevezetésével vagy az elégedettségi mérések fej-lesztésével. Javaslatok: Több fejlesztési lehetőség vetődött fel a diplomadolgozat írása közben, mint pl. egyéb folyamatok egyéb kockázatainak felmérését is el kell végeznünk a klinikai folyamatok kockázatértékelése esetén, melyekre a minőségirányítás szabályozásai már esetleg megoldást is kínálnak, vagy a klinikai auditok kiterjesztését a diagnosztikai terüle-tekre. Következtetések: A diplomadolgozat elkészítése rámutatott arra, hogy nem elég az Intézményben alkalmaznunk és fejleszteni az MSZ EN 15224:2013 szabványt, hanem az Intézmény kapuin kívülre is el kell vinnünk a szabvány újszerű megközelítését a köztudat-ba való beépítéssel, ami már nem is áll olyan távol az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány „újdonságaitól”.