Legelőerdő-maradványok felmérése és erdőművelési viszonyai Orosztony térségében - Kovács Dániel (2016)
Diplomamunkám során kívánom bemutatni Orosztony egykori fás legelőinek, illetve legelőerdeinek múltját és jelenét, valamint javaslatokat teszek a lehetséges jövőbeni hasznosításukra. A múlt állapotának feltárásához erdészettörténeti, illetve tájtörténeti kutatásokat végeztem. A jelenlegi állapotok jellemzéséhez vegetációtérképezési módszereket alkalmaztam. Vizsgáltam továbbá az egykori legelő legjellemzőbb maradványait, a hagyásfákat. A területeket egészen a XIX. század közepéig erdőként tartották számon, melyeken a jobbágyok szabadon legeltethettek. Későbbiekben, a legelő és erdő elkülönzés hatására fás legelőként kezelték a területeket egészen a XX. század végéig. A legeltetés felhagyásának következtében a legelők elveszítették egykori jellegüket. A területek zöme beerdősült, a hagyásfák jelentős része eltűnt. A kutatás végén megállapítást nyert, hogy az egykori tájhasználat máig jelentős hatást gyakorol környezetére. A legeltetés felhagyásával többnyire értékes, változatos élőhelyek alakultak ki. Mindemellett a szukcesszió fejlődésével az átmeneti élőhelyek fokozatosan tűnnek el, a folyamatos változás pedig utat enged az özönfajok terjedésének. Jövőben a természeti értékek megőrzéséhez illeszkedő gazdálkodási módot célszerű alkalmazni, amely lehetővé teszi, hogy a gazdálkodói érdekek minél kisebb mértékben sérüljenek.