A jégkár okai és hatása a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi- és a Pilismaróti Erdészetének területén található erdőállományokra - Magassy Erik (2016)
Jelen dolgozat a 2014 decemberében bekövetkezett jégkár okait és hatását vizsgálja a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi és Pilismaróti Erdészetének területén. Munkám során arra kerestem a választ, hogy mely állományok károsodtak leginkább, és melyek azok a tényezők, amelyek a kár mértékét befolyásolhatták. Az elemzésekhez a kár mértékéről készült erdőrészlet szintű becslési adatokat, valamint egyed szintű saját mérési eredményeket használtam fel. Az elegyesség és a korszerkezet vizsgálata során kiderült, hogy a jégkárral szemben a vegyeskorúság lényegesen nagyobb mértékben járul hozzá az állományok jobb ellenállóképességéhez, mint az elegyesség. Az egykorú állományok vizsgálata alapján megállapítható, hogy a faegyedek méretei kapcsolatban állnak a kár mértékével.