Kocsányos (Quercus robur) és vöröstölgy (Quercus rubra) tartószerkezeti felhasználási lehetőségei - Papp Tamás (2016)
Kocsányos (Quercus robur) és vöröstölgy (Quercus rubra) tartószerkezeti felhasználási lehetőségei Az építmények építésének, felújításának egyik legfontosabb lépése a statikai tartószerkezeti tervezés. Fa építőanyag esetén az adott fafaj mechanikai tulajdonságait ismerni kell. Diplomamunkámban a fa tartószerkezetek megerősítési lehetőségeivel , illetve kocsányos és vöröstölgy fajok mechanikai tulajdonságainak vizsgálatával foglalkozom. Az előírt szabványos hajlítási kísérletek eredményeit hasonlítom össze a hitelesítés alatt álló PLG (hordozható fűrészáru osztályozó) berendezéssel végzett mérésekkel. Az eredmények kiindulási alapot adnak meglévő és leendő tölgyfa tartószerkezetek tervezéséhez, megerősítési (pl.: szénszál) lehetőségeihez, illetve a PLG eszköz szélesebb körű felhasználását teszik lehetővé. Kulcsszavak: tölgyfa tartószerkezet, hordozható fűrészáru osztályozó, megerősített tartószerkezetek. Abstract Using the pedunculate oak (Quercus robur)and red oak (Quercus rubra) in load-bearing construction One of the most important step of builinding build,renew the static stuctural design. In the case of wood building material mechanical properties of the respective species recognized. In my thesis I wrote about the strengthening support structure,and the pedunculate oak and red oak species mechanical properties testing. I compare the results of the standardized tests required bending measurements with the certification under PLG (portable lumber grader) device. The results provide the starting point for existing and prospective oak load-bearing construction , the possibility of strengthening, (eg .: carbon fiber),and PLG devices allow wider use. Keywords: oak load-bearing construction, portable lumber grader, reinforced load-bearing construction.