A vágáskor emelésének hatása a választék-összetételre a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. területén - Prépost Ádám Zsolt (2016)
Napjainkban a vágásérettségi kor gyakran elhangzó erdészeti fogalom. Meghatározása összetett kérdés. A vágásérettségi kor meghatározása csak az elérendő eredmények ismeretében adható meg helyesen. Diplomamunkám során arra kerestem a választ, hogy a vágáskor megválasztása milyen hatással van a választék-összetételre. A téma összetettsége miatt először megvizsgáltam az erdőtörvény, az erdőrendezési irányelvek, a természetvédelem erdőhasználatot érintő rendelkezéseit. A választék-összetétel vizsgálata során a piaci körülmények hatásától sem szabad eltekinteni. A választék-összetételt alapvetően a faanyag minőségi és mennyiségi jellemzői befolyásolják, ezért szükségesnek éreztem, hogy foglalkozzam a túltartottsággal összefüggésbe hozható fahibákkal is. A vágáskor emelésének a választék-összetételre gyakorolt hatását három fafaj (tölgy, bükk és erdeifenyő) esetén vizsgáltam. A diplomamunkám két adattábla együttes kiértékelésére, feldolgozására épül, melyből az egyik a Bakonyerdő Zrt. három éves termelési tényszámait tartalmazza a 2013-2015 évekre, a másik adattábla az Erdészeti Adattár 2013-as Erdőtervi adatait. A termelési adatokhoz rendelt erdőrészlet leíró adatok segítségével végeztem elemzéseimet az Excel 2013 program segítségével.