Az Ágfalva 6A erdőrészletben létesített fafaj-összehasonlító kísérlet értékelése - Kiczkó Orsolya (2016)
Diplomamunkám alapvető célja, az Ágfalva erdőtömbjében található 6A erdőrészlet területén található, 1969-ben létesített fafaj-összehasonlító kísérleti terület értékelése. A területen 17 különböző fafaj faállomány-szerkezeti jellemzőit vizsgáltam. A terepi mérések során törzsenkénti felvételezéseket végeztem, a kapott adatok segítségével az átlagmagasságot, az átlagos mellmagassági átmérőt, az átlagfát, a hektáronkénti törzsszámot, körlapösszeget és fatérfogatot is kiszámítottam. A biológiai felsőmagasság alapján a fatermési osztályokba történő besorolást is elvégeztem. A munkám célja a különféle fenyő- és lombos fafajok növekedési erélyének, jelenlegi életkorában – 46 éves korban − elért fizikai paramétereinek, fatérfogatának meghatározása. Klímaelemzés során megállapítottam, hogy 1969 óta az évi csapadékösszegekben nem történt nagy változás, azonban a hőmérséklet tekintetében ez nem mondható el. Szemmel láthatóan nőtt az átlagos hőmérséklet. Felvetődik a kérdés, hogy a hőmérséklet további emelkedése miként befolyásolja majd a fák növekedését, egészségi állapotát és a fafajmegválasztást. A faállományok értékelése alapján a gyertyános-tölgyes, többletvízhatástól független, agyagbemosódásos barna erdőtalajú, középmély, vályog és üde termőhelytípus-változatú területeken az őshonos kocsánytalan tölgy és a bükk mellett a fenyők közül az óriás jegenyefő és a zöld duglászfenyő ültetése javasolható. Az elegyfafajok közül a kislevelű- és az ezüst hárs, illetve a korai juhar megfelelő növekedést mutatnak, gyengébb termőhelyeken elegyetlenül is alkalmazhatóak lehetnek.