Muflon zárttéri tartástechnológiai vizsgálata a Bajnai Erdészet területén - Schneider Patrick (2016)
Dolgozatomban a Bajnai Erdészet zárttéri nagyvadgazdálkodását, azon belül is a muflon zárttéri tartástechnológiáját mutatom be. Munkám során, az erdészet területén működő vadaskertek történelmi hátterét, kialakulásuk körülményeit, ökológiai és természeti viszonyait vizsgálom. A zárttéri muflonállományt a rendelkezésemre álló állománybecslési- és trófeabírálati adatok és a vadgazdálkodási jelentések alapján értékelem. Vizsgálataim során megállapítottam, hogy a Bajnai Erdészet muflonállománya rendkívül értékes génkészlettel rendelkezik. A vizsgált időszak alatt a trófeák minősége javuló tendenciát mutat. A szarvhossz és terpesztés illetve a kor és a szarvhossz között szoros korrelációs kapcsolatot bizonyítottam be. Véleményem szerint, a zárttéri muflonállomány vérfrissítésével, a jelenlegi árjegyzék újragondolásával és pausál csomagok kidolgozásával javítani lehetne a vadászatra jogosult gazdálkodásán.