A jégkár okai és hatása a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei és Pilisszentkereszti Erdészetének területén található erdőállományokra - Kontor Csilla Judit (2016)
Kivonat A jégkár okai és hatása a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei és Pilisszentkereszti Erdészetének területén található erdőállományokra Diplomamunkám célja, hogy bemutassa a Pilisi Parkerdő területén 2014 decemberében történt jégkár kialakulását és a Szentendrei és Pilisszentkereszti Erdészet által kezelt erdőállományokra gyakorolt hatását. A dolgozat első részében bemutatom a gazdasági környezetet, a jégkárt és a hozzá hasonló más abiotikus károkat általánosságban és példákon keresztül. Ezután a konkrét káresemény kialakulását ismertetem. A dolgozat második részében a terepi mérések anyag-és módszertanát írom le, valamint felsorolom, milyen jellemzők mentén mutatom be a károsodott állományokat. A következő fejezetekben ismertetem a mérések, számítások eredményeit, mely során megállapítom, milyen paraméterek jellemzik a nagymértékben sérült állományokat elhelyezkedés, fafaj, kor, elegyesség valamint állományszerkezet szempontjából. Az utolsó két alfejezetben a dőlés gyakoriságát elemzem, valamint elvégzem az előzetes kárbecslés tényleges kitermeléssel való összehasonlítását. Az értékelések alapján kijelenthető, hogy a jégkár által nagyobb mértékben sújtott állományok legfontosabb ismérvei a vékonyrudas, rudas kor, elegyesség hiánya és a kis állékonysági mutató.