A Nagylózs 5F erdőrészletben létesített fafaj-összehasonlító kísérlet értékelése - Fenyősy Antal (2016)
A Nagylózs 5F erdőrészletben 1969-ben 33 mintaparcellából álló fafaj-összehasonlító kísérletet létesítettek. 17 fafajt – köztük lombos és örökzöld fajokat – ültettek a parcellákba, hogy vizsgálják azok növekedését, fatermését. 2015 telén vettem fel törzsenként a parcellák adatait. A területen magasságot, mellmagassági átmérőt, törzsszámot és a vizsgált terület nagyságát mértem. Ezek alapján kiszámoltam az állományok jellemzőit, majd ezeket egymással, korábbi mérésekkel és irodalmi adatokkal hasonlítottam össze. A felvétel eredményeként megállapítottam, hogy az adott termőhelyen a lombos fafajok közül legjobban a vörös tölgy növekszik, fenyő fafajok közül pedig a zöld duglászfenyő.