Gyertyános-tölgyes természetes felújítások vizsgálata a Szatmár-beregi síkon - Kaczur Roland (2016)
A síkvidéki gyertyános-kocsányos tölgyesek erdőgazdálkodási szempontból nagy jelentőséggel bírnak, mivel rendkívül értékes faanyagot szolgáltatnak és emellett a bennük meglévő természetvédelmi értékek is jelentősek. A természetes újulatra alapozott lékes erdőfelújítási eljárásokat vizsgáltam a Bockerek-erdő két erdőrészletében olyan módon, hogy minden lékben égtájak szerint 2-2 mintavételi pontot jelelöltem ki és bennük felmértem a megjelenő fafajok tőszámát és a lágyszárú növények borítását. A kocsányos tölgy újulata legnagyobb tőszámban a lékek É-i részén volt jelen, ami megfelelő a sikeres felújításhoz. A nagy számban megjelenő elegyfafajok tölgyre gyakorolt nyomását ápolási munkákkal szükséges csökkenteni a lékekben. A Fehérgyarmati Erdészet tapasztalatai alapján a lékek ÉK-DNY-i tájolásúak, valamint az átlagos területük 0,10-0,15 ha. Ezekkel az erdőművelési eljárásokkal mozaikos, többkorú és elegyes állományok alakíthatóak ki.