A termőhelyi változások hatása a Farkasgyepűi Erdészet, Csehbánya - Dél erdészkerület erdőállományára - Szolnoki Gergely (2016)
Manapság egyre nagyobb gondot jelent mind országos, mind nemzetközi szinten az éghajlatváltozás erdőre, erdőgazdálkodásra gyakorolt hatásai. Az erdők szerkezete megváltozhat, állományok romolhatnak le, súlyos esetben fajok tűnhetnek el. Ennek elkerülése végett fontos, hogy minél több ismerettel rendelkezzünk erdeinkről, a rájuk ható tényezőkről, ezek változásáról. Dolgozatomban a Farkasgyepűi Erdészet Csehbánya – Dél erdészkerületére ható termőhelyi tényezőket vizsgáltam meg, a jövőre vonatkozó lehetséges hatásokkal együtt. Az éghajlati változásokat 1961-től kezdve vizsgáltam a CarpatClim adatbázis használatával, majd a jövőbeli tendenciákat az ENSEMBLES EU-FP6 projekt klímamodelljei segítségével állítottam fel. A kerületben négy talajszelvényt ástunk, ezeket helyszíni, majd a gyűjtött talajmintákat laboratóriumi vizsgálatok segítségével értékeltem. Ezek tükrében egy távlati célállomány típus javaslatot tettem.