A franciavágási retortaszenítő vizsgálata - Németh Márk (2016)
Diplomamunkám célja a Franciavágási retortaszenítő vizsgálata volt. Bejártam az üzem összes egységét, betekintést nyertem a gyár jelenlegi állapotába és közben nagyon sok információval lettem gazdagabb köszönhetően Földing István és Répás Gyula uraknak. Felkutattam a vélhető okokat, amelyek az üzem bezárásához vezethettek. Ezen okok közül kettőt emelnék ki: • 2001-ben a faárak majdnem duplájára emelkedtek, • nem tudták értékesíteni a faszenet. Elvégeztem egy kalkulációt a 2000-es és a 2016-os évre közepes hozam esetén a várható költségek-bevételek alakulásáról. Mindkét esetben azt tapasztaltam, hogy a gyár a kalkulációk alapján gazdaságosan üzemeltethető, feltételezhetően több lenne a bevétel, mint a kiadás. A retorta újraindítása nagyon költséges folyamat, szinte az összes gépet, berendezést újra meg kellene venni. Sok pénzbefektetést igényel, ami csak hosszú évek múltán térülne meg. Sok időbe telne, mire a gyár újra bekerülne a köztudatba, megfelelő partnereket találna a termékek értékesítésére. Ajánlott piackutatást végezni a szektor jelenlegi helyzetéről.