Eltérő növőtér hatásának vizsgálata fás szárú energetikai ültetvény hozamára a Dejtári Csemetekertben - Szente Eszter (2016)
Hazánk adottságait tekintve a rövid vágásfordulójú energetikai faültetvények jelentős potenciállal bírnak, mint a vidék megújuló nyersanyagforrás termelői. Dolgozatomban három nemesnyár klón eltérő dugványtípusa hozamának alakulását vizsgáltam eltérő hálózatban és különböző tápanyag-utánpótlás hatására. Az 5 éves vágásfordulóban kezelt ültetvény átlagos hozama a vágásforduló utolsó évében átlagosan 11 abszolút száraz (atro) t/ha/év volt, amely alapján az ültetvény fenntartása gazdaságosnak mondható. Az ültetési hálózat kibővítése az egyesfa-tömeg 22-45 %-os gyarapodását eredményezte, amelyet a 4. és 5. évben felvett állományparaméterekből statisztikai vizsgálatokkal állapítottam meg. Considering the geographic location of Hungary there is a high potential in short rotation coppices as the source of renewable energy in the rural area. In my thesis I investigated the yield of three different poplar varieties with varying sapling type, planting density and fertilization. The average yield at the last year in the 5 year rotation coppice was 11 atro t/ha/year. According to this result the maintance of this coppice is profitable. Applying the reduction of planting density resulted 22-45 % increment in single trees volume. I used statistical methods to prove my assumptions using measurements from the coppice in the 4th and 5th year.