Az őrségi fenyőgyanta-termelésünk emlékei - Gaál Ádám (2016)
Ez a dolgozat azért készült, hogy feldolgozza egy már elfeledett mesterség múltját, jelenét és jövőjét. Célja, hogy az utókor számára egységes formában elérhető legyen az Őrség történelmének ez a szelete. Szakdolgozatom első fejezete a szakirodalomból gyűjtött információkat tartalmazza. A következő fejezetben ismertetem, hogy Magyarországon milyen technikával nyerték ki a gyantát a fenyőkből, összehasonlításképpen pedig bemutatom Ausztria gyantatermelési módszerét is. A negyedik fejezetben interjúk találhatók, melyeket az Őrségben felkeresett idős emberekkel készítettem, akik elmesélték emlékeiket a gyantatermelésről. Ezután következik a munkavégzéshez használt szerszámok bemutatása. A hatodik fejezet az Őrségben még jelenleg is álló olyan erdőterületek adataival foglalkozik, ahol gyantatermelés folyt a múltban. Utána az általam felkeresett három erdőrészletet ismertetem, fotókkal illusztrálva. Az utolsó fejezetben néhány olyan lehetőséget vázolok fel, amelyek segítségével megőrizhetők lennének ennek a feledésbe merült szakmának a nyomai.