Homoki kocsányos tölgyesek termőhelyi vizsgálata a Debreceni Erdészet területén - Ványi Attila (2016)
Magyarország erdőterületének meghatározó része homokterületen található, ahol a többletvízhatástól független termőhelyeken, a csapadék mennyiségének csökkenése és egyenlőtlen eloszlása, egyre nagyobb gondot okoz az erdők fenntartásában és felújításában. A Debreceni Erdészet területén, négy mintaterületen végeztem termőhelyfeltárást, ahol a talajok víztartalmát, víztartóképességét és diszponibilis víztartalmát vizsgáltam. Diplomamunkám célkitűzése, hogy megvizsgáljam a kocsányos tölgy homoki területeken való fenntarthatóságának és gazdálkodásának jövőbeli lehetőségeit, és rávilágítsak néhány aktuális és jövőben várható problémára.