Erdeifenyő magvetés gyomirtása - Varga András Tivadar (2016)
A diplomamunka célja az erdeifenyő (Pinus sylvestris) magvetés gyomirtására használható növényvédő szerek vizsgálata, összehasonlítása. Az első kísérletben tízféle növényvédő szer (preemergens) kijuttatására, és összehasonlító vizsgálatára került sor. A vizsgálat során a különböző gyomirtó szerek hatékonyságát és az erdeifenyő csemetékre gyakorolt fitotoxikus hatását mértük fel. A kontroll parcellákon a későbbiekben két növényvédő szerrel posztemergens kezeléseket is végeztünk, vizsgálva hatékonyságukat és a már kikelt fenyőcsemetékre gyakorolt fitotoxikus hatásukat. A gyomirtó szereket kisparcellákon, két ismétlésben vizsgáltuk a Bejcgyertyánosi csemetekertben, júniustól augusztus végéig. Kiemelkedő hatású készítménynek bizonyult a Lumax és a Goal Duplo+Dual Gold 960 EC szerkombináció, ezekkel a növényvédő szerekkel teljes gyommentességet és kiváló kelési százalékot értünk el a kísérleti idő alatt. A Pledge 50 WP+Dual Gold 960 EC szerkombináció a csemetékre gyakorolt fitotoxikus hatás miatt alkalmatlan az erdeifenyő csemetetermelésben. További vizsgálatokat igényel a Venzar 80 WP+Dual Gold 960 EC szerkombináció, mivel az így kezelt parcellák között nagy eltérés volt felfedezhető.