Átalakítás lehetőségeinek vizsgálata a Szentgyörgyvölgyi szálalóerdőben - Kucséber Violetta (2016)
Diplomamunkám témája a Szentgyörgyvölgyi szálalóerdő vizsgálata, mely történetét tekintve 1955 óta szálalóerdő kísérleti terület. A kutatást az erdőgazdaság által számomra kijelölt erdőtagokban végeztem el. Mintakörös eljárás segítségével felvettem a jelenlegi állapotot, különös tekintettel az átmérőeloszlásra, melyet a mért adatok feldolgozása után összehasonlítottam a szálalóerdőkre jellemző modellekkel. A korábbi felvételek értékeit is felhasználva, 1975-ig visszamenőleg elemeztem az erdőtömb átmérőeloszlásának alakulását. Továbbá a mért adatokból fatérfogat értékeket számoltam, melyeket összehasonlítottam a nemrég elkészült erdőrészlet leíró lapok értékeivel. Végül az eredmények ismeretében megvizsgáltam az átalakítás lehetőségeit.