A dámgazdálkodás értékelése a soproni Hubertusz vadásztársaság területén - Schmidt Alexandra (2016)
A dámszarvas (Dama dama) a gím után a második legfontosabb vadfajunk. Népszerűsége abban rejlik, hogy a számára kiváló élőhelyet és a gondoskodást meghálálja, és kis idő alatt robbanásszerű létszám- és agancsnövekedést produkál. Dolgozatom célja a Hubertusz Vt. dámgazdálkodásának komplex elemzése. Bemutattam a Dudlesz élőhelyi viszonyait, vadállományát és a területen gyakorolt vadgazdálkodást. Elemeztem a dámvad becslési-, lelövési és trófea adatait. Választ kerestem arra, hogy a gímszarvas „eltűnését” okozhatják-e a szomszédos (ausztriai és hazai) vadgazdálkodók magasabb hasznosítási arányai? Vizsgáltam a társaság bevételeinek és kiadásainak alakulását, majd meghatároztam a terítékadatok alapján a vadállomány értékét. Összegezve az eredményeket arra a következtetésre jutottam, hogy a dám hozza a legmagasabb bevételt a vadásztársaságnak. Azonban az élőhelyi feltételek javításával jelentősen növelhető a többi nagyvad faj minősége is, ami a vadásztársaság gazdálkodását biztosabb alapokra helyezné.