A települési környezet hatása a Rák-patak vízminőségére - Nagy Anna (2016)
A dolgozat a Rák-patak vízminőségét jellemzi és minősíti 6 mintavételi hely segítségével a forrástól a torkolatig. Az adatelemzéshez biológiai és kémiai adatok kerültek felhasználásra. Az adatok vizsgálata hosszú-távú adatelemzéssel, valamint a 2012. év adatain klaszterelemzés és főkomponens analízis segítségével történt. A kémiai adatok a 10/2010. (VIII. 18.) VM rendelet, az MSZ 12749 (visszavont) szabvány és a Víz Keretirányelvben használt minősítés szerint kerültek értékelésre. Az eredmények azt mutatják, hogy a patakon egy hossz-szelvény menti romlás mutatható ki a forrástól a torkolatig, valamint a hosszútávú-adatelemzés alapján egy időbeni romlás is. Fontos a patak felső, természetes állapotának megőrzése, valamint a lenti, városi szakasz állapotának javítása annak terhelés-csökkentése révén.