Az erdei szalonka (Scolopax rusticola L.) monitoring program értékelése a 2010/2011–2014/2015-ös vadászati évek között - Bende Attila Tibor (2016)
A magyar vadásztársadalmat egy emberként mozgatta meg a tavaszi szalonkavadászat elvesztésének lehetősége. A 2010-es évtől induló mintavételes program egyedülálló lehetőséget kínált a hazai szalonkateríték ivar- és korviszonyainak vizsgálatára. Dolgozatomban ismertetem a tavaszi vadászati hasznosítás rég ismert szelektivitását. Kitérek a monitoring eredményeinek tárgyidőszaki értékelésére, a biometriai paraméterek összefüggéseinek feltárására, továbbá a vonulásdinamika sajátságainak ismertetésére. Mindemellett feltett szándékom volt hangsúlyozni e madárfaj vadászatának kulturális vonatkozásait. A fentiek tükrében a téma aktualitása, jelentősége megítélésem szerint elvitathatatlan.