Privát felhő készítése elosztott adattároló alapokon - Major Kálmán (2015)
A felhőszolgáltatások kezdenek elterjedni a mai világban. Többféle felhő szolgáltatást különböztethetünk meg. A közös ezekben a szolgáltatásokban az, hogy a szolgáltatások nem egy erre kijelölt hardveren üzemeltetik, hanem a szolgáltatók eszközein elosztva, úgy hogy a felhasználók elől a szolgáltatás üzemeltetése rejtve marad. Ezeket a szolgáltatásokat a felhasználók a hálózaton keresztül érhetik el. A publikus felhő esetében az interneten, a privát felhő esetében helyi hálózatról vagy internetről. A mai világban sok rendszergazda küzd a tároló redundancia és sebesség problémájával. A legtöbb esetben a megbízható működés érdekében drága, költséges megoldásokat alkalmaznak, amelyek ugyan stabilitást nyújtanak, de skálázhatóságot csak csökkentett mértékben. Az OpenStack, mint open source, ingyenes felhő infrastruktúra szolgáltatást nyújtó szoftver ideális választás volt számunkra, hiszen kezelte az elosztott adattárolónkat és failover, snapshot és migráció funkciókkal megkönnyíti az üzemeltetők dolgát.